Brød

Ingredienser: hvetemel, vann, durumhvetemel, tomater soltørkede, gjær, salt, hvetegluten, sukker, vegetabilsk olje, enzym, olivenolje
Produktet inneholder: gluten
650 g

Næringsdeklarasjon pr. 100 g:
Energi 1050 kJ / 250 kcal
Fett 2,5 g
herav mettet 1 g
herav enumettet 0,4 g
herav flerumettet 0,5 g
Karbohydrat 46 g
herav sukkerarter 5 g
Kostfiber 3,2 g
Protein 10 g
Salt 1,81 g tilsvarer 0,72 g natrium

Produktet inneholder 15 % fullkorn som tilsvarer 20 % av tørrvekten

Norsk Hydros grunnlegger Sam Eyde hadde sans for bordets mange gleder. Men frokosten var alltid den samme: fransk omelett, laget av tre egg med gressløk.

Vårt steinovnsbrød med soltørkede tomater hadde nok også gledet Sam Eydes gane. Perfekt til fransk omelett!

Sam Eyde var utdannet ingeniør, og etter 12 år i Tyskland der han arbeidet med store jernbaneprosjekter og havneanlegg, vendte han tilbake til Norge i 1898. Han møtte fysikeren Kristian Birkeland i 1903, og resten er norsk industrihistorie. Norsk Hydro ble grunnlagt av Sam Eyde på Notodden i 1905.

«Møtte vi motgang og tilløp til pessimisme, samlet jeg ofte mine medarbeidere til en liten fest, og det er utrolig hva gjensidig kameratskap og tillit kan bidra til å gi nytt håp og nye krefter», skriver han i sine memoarer.

Eyde kom godt ut av det også med dem som jobbet på anlegg og på golvet i fabrikken. Et talende eksempel er hentet fra pinsen 1908. Vårflommen hadde ødelagt den uferdige jernbanebroen ved Storemo. Eyde kjørte til Graver gård i Lisleherad, og ble fraktet av lokfører Lunder videre til Storemo. Alle ventet at Eyde skulle være gretten og sur. Da de kom fram til Storemo, tok Eyde et raskt overblikk og henvendte seg til karene: «God kvæld gutter, hvordan står det til, får dere noe mat nå da de arbeider så hardt?» spurte han.

Og Lunder svarte for dem alle, at det var vanskelig med maten, men at de greide seg … Eyde henvendte seg da til én av sine ingeniører: «Rekvirér god mat fra et hotel, så de får spise seg mæt, og glem ikke et glas øl til, dem fortjener det.» Lunder noterte for sin del at han «ble glad i denne mann fra samme stund».

Smakfullt brød bakt med sammalt mel uten hele korn.

Ingredienser: hvetemel, vann, havregryn, (6,5 %), sammalt rug (4,3 %), siktet rugmel (3,8 %), solsikkekjerner, hvetekli (2,3 %), gjær, byggryn (1,9 %), hvete helkorn (1,9 %), sirup, rapsolje, salt, emulgator (E 471, E 472e), fullherdet rapsolje, enzym, melbehandlingsmiddel (E 300), aroma, farge (E 160a)
Produktet inneholder: gluten
750 g

Andel fullkornsmel av ferdig bakt vare: 4,25 %
Andel hele korn av ferdig bakt vare: 10,34 %
Andel kli av ferdig bakt vare: 2,30 %
Grovhet: 38,28 %
Næringsdeklarasjon pr. 100 g:
Energi 1100 kJ / 260 kcal
Fett 5 g
herav mettet 1 g
herav enumettet 2 g
herav flerumettet 2 g
Karbohydrat 43 g
herav sukkerarter 2,5 g
Kostfiber 4,4 g
Protein 9 g
Salt 1,18 g tilsvarer 0,47 g natrium

Produktet inneholder 15 % fullkorn som tilsvarer 20 % av tørrvekten

Ingenting var viktigere enn brød når rallaren var innom landhandleren. Rallarene var opprinnelig svenske arbeidere (derav navnet) som kom til Norge for å jobbe ved forrige århundreskifte.

Oppbygningen av industrien krevde arbeidskraft for å bygge veier og jernbane. Rallarene dro fra sted til sted for å arbeide, og på Notodden var det til tider hundrevis. Rallarene bodde i brakker på Tinnesand, Svelgfoss, Storemo og andre steder langs Tinnosbanen.

Hardt kroppsarbeid krevde mye energi, og da måtte det et godt brød til. Vårt Rallarbrød viderefører arven fra rallarene. Et smakfullt steinovnsbakt nistebrød med mye energi. Perfekt for små og store arbeidsfolk.

«Eg arbeider ved grusinga på Tinnosbana no. Og bur i ei 16-manns brakke, ligg om natta på granbar, et havregryn og vatn, til amerikansk flesk med brød til, og litt svart kaffi. Et som ein hest og arbeider som ein hest, for arbeidet er av dei tyngste.»

Ingredienser: vann, hvetemel, sammalt hvete (23,3 %), siktet rugmel (7,8 %), salt, gjær, havremel (0,8 %), rapsolje, fullherdet fett (raps og kokos), sammalt rug (0,4 %), emulgator (E 471, E 472e), kokosolje, enzym, melbehandlingsmiddel (E 300), surhetsregulerende middel (E 330), aroma, farge (E 160a)
Produktet inneholder: gluten
Andel fullkornsmel av ferdig bakt vare: 24,44 %
Andel hele korn av ferdig bakt vare: 0,00 %
Andel kli av ferdig bakt vare: 0,00 %
Grovhet: 35,04 %
750 g

Næringsdeklarasjon pr. 100 g:
Energi 1050 kJ / 250 kcal
Fett 3 g
herav mettet 1 g
herav enumettet 0,5 g
herav flerumettet 1 g
Karbohydrat 44 g
herav sukkerarter 1 g
Kostfiber 4,5 g
Protein 9 g
Salt 1,56 g tilsvarer 0,62 g natrium

Produktet inneholder 24 % fullkorn som tilsvarer 33 % av tørrvekten.

Baker Pedersens kneippbrød er bakt på Notodden i mer enn 150 år, og ble i sin tid kalt Tyskerbrødet.

I årene rundt 1900 jobbet mange tyske ingeniører i industrioppbyggingen på Notodden. En av dem var Otto Schönherr. Det var hans sylinderformede ovn som skulle testes mot den norske Birkeland-Eyde-ovnen. Mange av tyskerne bodde i området rundt Solhaug og Casino, og Solhaug var en periode nærmest en tysk koloni med voksne og barn.

Kneippbrød, som opprinnelig er en tysk oppskrift, var svært populært blant den tyske kolonien, derav kallenavnet Tyskerbrødet. Like godt og like populært i dag som den gang.